Skolyoz Egzersizleri

Skolyoza Spesifik
Üç Boyutlu Egzersiz Yöntemleri

Hasta yaşının omurgasının uzamaya devam ettiği gelişim döneminde olması durumunda, omurganın uzaması ile skolyoz derecesinin artma riski vardır. Skolyoz hastalığının ilerlememesi için, gelecekte gerekebilecek skolyoz korsesi uygulaması veya skolyoz ameliyatının engellenmesi için bireyin eğriye özel egzersiz yapması yerinde olacaktır. Bu tür ilerlemeyi engelleyici egzersiz metotlarından tüm dünyada bilinen ve kabul gören 8 ekol vardır. Bunlar; Orijinal Schroth, Barselona-Schroth, Schroth Best Practice, Lyon, Dobomed, Fits, SEAS ve Side-Shift ekolleridir. Bu konservatif tedavi ekollerinin, skolyozda cerrahiye karar vermeden önce ilk seçenek olarak denenmesi önerilmektedir.

Skolyoza Spesifik Fizyoterapi Egzersizleri, her hasta için omurga eğrisine göre özel olarak planlanan, hastanın eğrisinin ilerlemesini durdurmayı/geriletmeyi, hastanın ağrılarını azaltmayı ve vücut duruşunu (postür) düzeltmeyi amaçlayan özel egzersizlerden oluşur. Pozisyonlama, çeşitli kas gruplarını asimetrik geliştirme, ayna kontrolü kullanılarak yapılan postüral düzeltmeler ve kişinin skolyozuna özel nefes alma paternleri esas alınır. Egzersizleri öğrendikten sonra hastalardan bu egzersizleri evlerinde de yapmaları beklenir. Bu terapilerin başarısı, egzersizlerin bireysel olarak tekrar ve yoğunluğuna bağlıdır. 

Üç boyutlu egzersiz yöntemlerinde, asimetrik/skolyotik duruşun düzeltilmesi ve günlük yaşamda da doğru duruşun sürdürülmesi temel hedeflerdendir.

Bireye özgü olan bu yöntemlerden ilk oluşturulanı ve en popüleri, kendisinin de skolyoza sahip olduğu bilinen Katharina Schroth tarafından geliştirilmiş Schroth Yöntemi‘dir.

Kliniğimizde skolyozlu bireylere, tüm dünyada geçerli olan skolyoza spesifik fizyoterapi egzersizleri hizmeti verilmektedir.

Skolyoza Spesifik Fizyoterapi Egzersizleri

 Orijinal Schroth yöntemi
Katharina Schroth tarafından 1921’de Almanya’da bulunup, günümüzde skolyoz tedavisi amaçlı egzersiz odaklı konservatif yaklaşımlardan en çok tanınanıdır. Kişiler bu yöntem sayesinde, skolyozlarının ilerlemesini durdurup hatta gerileterek, skolyoz korsesi kullanmadan veya skolyoz ameliyatı olmadan hayatlarına devam edebilirler. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Lyon merkezi, Dr. Gabriel Pravaz (cerrah) tarafından Lyon’da 20. yy’ın ilk yarısında kuruldu. Daha sonra; Dr.Pierre Stagnara skolyoz ile mücadelede cerrahi-dışı bir yöntem geliştirmek için korseleme ve alçılama yöntemleri kulandı. 1947 yılında ‘’Lyon korsesi’’ modeli oluşturuldu. Korse ile birlikte skolyoza özel egzersizler yapılması gerektiği düşünülerek, SSFE (Skolyoza spesifik fizyoterapi egzersizleri) ve 21. yy’da Dr.Jean-Claude de Mauroy tarafından geliştirilen ART Brace (korse)’in birlikte olduğu bir yöntem ile Lyon Metodu günümüzde kullanılan şeklini aldı. Daha fazla bilgi için tıklayınız.