Barselona Konsepti

Katharina Schroth ve kızı Christa Lehnert-Schroth tarafından geliştirilen 3-boyutlu Schroth egzersizleri konseptine göre Fizyoterapist Elena Salva tarafından 1968 yılında geliştirilmiştir. Elena Salva’nın damadı olan Dr. Manuel Rigo tarafından günümüze kadar geliştirilerek son haline getirilmiş olup, dünya çapında eğitmenleri ile fizyoterapistlere eğitim verilmektedir.

Bu teknikte skolyozlu bireye; duyusal, motor ve kinestetik eğitim ile aktif terapötik egzersizler uygulanır. Alışılmış skolyoz postürünün devam ettirilmesiyle eğrinin ilerlediği bilindiğinden, günlük yaşamda da kişinin duruşunu iyileştirmesi öğretilir. Solunumu geliştirmek için terapötik egzersizlerde aktif solunum kuvvetinden yararlanılır.

Orijinal Schroth’tan farklı bir sınıflandırma sistemi kullanılır. Her yaş grubu için uygulanabilir. Yaş ile birlikte Barselona konseptinin hedefleri değişmektedir.

Jüvenil (3-10 yaş): Günlük yaşam aktiviteleri skolyoza uygun desteklenir. Daha oyunvari yaklaşımlarla çocuklar zorlanmadan modifiye olarak Schroth uygulanır.

Adölesan (10-19 yaş): Schroth bütün haliyle uygulanır. Bu yaş grubunun bütün disiplini uygulaması gerekir.

Yetişkin: Hastaya uygun modifikasyonlar yapılabilir. Birinci öncelik ağrı kontrolüdür.

5 Temel sistem üzerine kurulmuştur:

1-Kişinin öğretilen teknikler ile birlikte aktif olarak omurgasını uzatması.

2-Eğri paternine göre asimetrik ya da simetrik düzeltmeler ile omurgasını düz hatta tutması.

3-Yan duruşta (sagital düzlem) omurgasına uygun düzeltmeleri yapması (Kifoz ve lordoz düzeltmeleri).

4-Skolyoza özel rotasyonel solunum.

5-Omurga en düzgün pozisyonundayken kasları burada uyarma/çalıştırma.

Dr. Manuel Rigo tarafından geliştirilen Rigo-Chenêau Tip (RSC) korse günümüzde en yaygın olarak kullanılan skolyoz korsesidir. Korse, Schroth egzersiz prensibinde olduğu gibi 3 boyutlu nefes alma ve düzeltme konsepti ile çalışır.