Lyon Yöntemi

Lyon merkezi, Dr. Gabriel Pravaz (cerrah) tarafından Lyon’da 20. yy’ın ilk yarısında kuruldu. Daha sonra; Dr. Pierre Stagnara skolyoz ile mücadelede cerrahi-dışı bir yöntem geliştirmek için korseleme ve alçılama yöntemleri kulandı. 1947 yılında ‘’Lyon korsesi’’ modeli oluşturuldu. Korse ile birlikte skolyoza özel egzersizler yapılması gerektiği düşünülerek, SSFE (Skolyoza spesifik fizyoterapi egzersizleri) ve 21. yy’da Dr. Jean-Claude de Mauroy tarafından geliştirilen ART Brace korsesinin birlikte olduğu bir yöntem ile Lyon Metodu günümüzde kullanılan şeklini aldı.

Lyon Metodu hasta eğitimi, korse kullanımı, hastanın postüründeki bozuklukları fark etmesi ve bunu kontrol edebilmesini temel alır. Bedenin hareketliliğinin artmasını ve bu hareketlerin nöromusküler kontrolünü, omurganın stabilizasyonunu, kas kuvvetliliğini ve solunumu içeren bir konsepttir.

Lyon metodu 5 ana başlık altında incelenir:

  1. Değerlendirme
  2. Göğüs deformitesinin farkındalığı
  3. Neler yapmalıyız (egzersizler)
  4. Neler yapmamalıyız ve neden?
  5. Spor mu yapmalıyız yalnızca fizyoterapi mi?

1-Değerlendirme: Hastanın yaşı, postür dengesi, Cobb açısı vb. değerlendirmeleri içerir.

2-Göğüs deformitesinin farkındalığı: Hastanın ayna, video ve fotoğraf görüntüleri gösterilerek eğriliği hakkında bilgi sahibi olması sağlanır.

3-Neler Yapmalıyız (egzersizler): Kişi kifoz ve lordozuna gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra, omurga uzamaları ile kor (core) stabilizasyonu, denge ve uzay algısı komponentleri ile egzersiz yaptırılır. Korse veya alçı içinde yapılan egzersizler vardır. Bunun sebebi, hastaların korse kullanırken bile kas kuvveti ve enduransını korumasını sağlamaktır.

4-Neler yapmamalıyız ve neden?: Hastaların kaçınacakları hususlar öğretilir.

5-Spor mu yapmalıyız yalnızca fizyoterapi mi?: Birey için skolyozu bakımından en iyi ve en kötü sporlar belirlenir ve spor yaparken gerekli kontroller nasıl sağlanır öğretilir.