Skolyozun konservatif tedavisinde kullanılan sert (rijit) korseler, üç nokta prensibi ile eğriyi baskılamak için vektörel kuvvetlerden yararlanılarak tasarlanılan, kişiye özel polietilen veya polipropilen ortezlerdir.
Günümüzde Chenêau, Boston, Lyon gibi eski konseptlerin yanı sıra; Sforzesco, PASB, ART gibi son yıllarda geliştirilen korse çeşitleri de kabul görmektedir.
Düzeltici bir korsenin günün belli zaman dilimlerinde giyilmesinin amacı skolyoz eğrisinin ilerleyişini durdurmak ve ek olarak bir miktar düzelme sağlamaktır. Uluslararası Skolyoz Ortopedik ve Rehabilitasyon Tedavi Topluluğu (SOSORT) ‘na göre korse içinde;
%50’den fazla düzelme: mükemmel
%30-49 düzelme: iyi
%20-29 düzelme: orta
%20’den az düzelme: zayıf olarak nitelendirilmektedir.
Korse tedavisinin başarısını etkileyen faktörler; kullanım dozu, korsenin kalitesi, tedaviye uyum, aile hikayesi, skolyozun tipi, skolyozun bulunduğu vücut bölgesi ve takım yaklaşımıdır.
Kız çocuklarının üreme dönemine geçişini belirten “ilk adet görme” ; yani menarş dönemi sonrası ilk 6 ayın “tehlikeli” olarak kabul edildiği, kemik gelişimi ve büyümenin sürmekte olduğu ve skolyoz ilerleyişinin yaklaşık 48 ay (4 yıl) devam ettiği belirtilmiştir. Bu sebeple hekimin kararına göre korse kullanımı bu zaman dilimine yayılabilmektedir.