Skolyoz Nedir?

Skolyoz Nedir? Bel ve omurgada oluşan eğrilik, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinin. Skolyozun nedenleri ve önleme yolları burada.

Skolyoz kelimesi Yunanca “skoliosis” kelimesinden gelmektedir ve “eğilme, kıvrılma, esneme” anlamını taşır. Tıp dilinde omurganın ve buna bağlı olarak göğüs kafesinin 3 boyutlu şekil bozukluğu anlamında kullanılır. 

Skolyoz, Omurga Eğriliği omurganın yana yaptığı normal olmayan eğrilik olarak tanımlansa da bu tanım yeterli değildir. Arkadan çekilmiş bir röntgende omurganın eğriliği sadece 2 boyutlu olarak gözükür, ancak oluşan bozulma 3 boyutludur. Omurgada hem yanal şekil bozukluğu, hem de döngüsel şekil bozukluğu oluşur. Bunun sonucunda vakalarda düz sırt da meydana gelir.

Kız çocuklarında omurga eğriliği görülme riski erkek çocuklarına göre on kat fazladır.

Türkiye’de 2006 yılında yapılan bir tahmine göre yaklaşık 2.5 milyon skolyoz hastası mevcuttur ve her on kız çocuğundan biri skolyoz hastasıdır.

Gelişmekte olan bireylerde, yani çocuklarda olan omurga eğriliğinin ilerleme riski daha fazla olduğu için, skolyozda erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilen durumlarda, skolyoz korsesi ve Skolyoza Spesifik Fizyoterapi Egzersizleri (SSFE) uygulanarak eğriliğin ilerlemesi engellenebilir, ileride gerekebilecek skolyoz ameliyatının önüne geçilebilir.

Ailesinde omurga eğriliği olan bireylerin izlenmesi de önem arz etmektedir. Özellikle annesinde omurga eğriliği olan çoğu kız çocuğunun kendisinde de omurga eğriliği olduğu gözlenmiştir.

Örnek Omurga Röntgenleri

Resim - 1

Resim – 1